Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 18. 4. 2024 | meniny má Valér

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Plávaním odštartoval jubilejný ročník športovej olympiády

Minulý týždeň v piatok odštartoval v plaveckom bazéne AquaCity Poprad jubilejný 25. ročník Športovej olympiády detí a mládeže mesta Poprad (ŠOMP).
Na projekt ŠOMP je mesto Poprad právom hrdé, pretože patrí medzi najdlhšie organizované podujatia pre deti a mládež na Slovensku. Plávanie je pritom zaradené do zimnej časti olympiády od jej počiatku. „Táto olympiáda v priebehu rokov menila svoju tvár. Keď v meste vznikla žiacka liga, olympiáda sa zamerala na olympijské športy, ktoré nie sú súčasťou ligy a nie sú v programe štátnych postupových súťaží. Olympiáda má teda svoju zimnú a letnú časť a v každej súťaží pravidelne takmer tisíc detí. Je mimoriadne populárna, pretože v nej deti získavajú body pre svoju školu do súťaže o najšportovejšiu školu mesta. Chceme pritiahnuť k športovaniu čo najviac detí a teda i tie, ktoré nie sú registrované v športových kluboch. Preto sme vytvorili model, ktorý obmedzuje školám účasť plavcov trénujúcich v kluboch. Aj tí neregistrovaní sú však dobrými plavcami, pretože Poprad má veľmi vysokú zaškolenosť detí vďaka kurzom plávania už v materských školách,“ vyzdvihoval riaditeľ piatkových pretekov Jozef Pavlík z KP AquaCity Poprad.
Spoločne s klubom plávania a mestom Poprad je pravidelným organizátorom školských plaveckých súťaží ZŠ v Spišskej Sobote, ktorá okrem hokejistov vychováva aj plavcov. V súťaži o najšportovejšiu školu je už roky v tieni ZŠ Dostojevského a preto chcela táto škola práve plávaním položiť základy väčšieho úspechu. „Sme športovou školou a titul najšportovejšej školy mesta nám opäť vlani ušiel. Začíname od nuly a preto veríme, že toto bude úspešný začiatok,“ uviedla riaditeľka ZŠ s MŠ v Spišskej Sobote Adriana Oravcová.
Do samotnej súťaže sa zapojilo jedenásť popradských škôl, ktorých žiaci pretekali v sedemnástich disciplínach. V súčte všetkých dosiahnutých výsledkov bolo najúspešnejšie 8. ročné gymnázium D. Tatarku so ziskom 226 bodov. Na druhom mieste sa umiestnila so stratou 50 bodov usporiadateľská ZŠ s MŠ v Sp. Sobote a na treťom mieste skončila ZŠ s MŠ Francisciho (95 b.).