Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Zameriava na prírodné scenérie a zátišia

V Podtatranskej knižnici sú od štvrtka 3. októbra 2019 vystavené obrazy Emila Farkašovského. Autor sa narodil v roku 1944 v Jamníku (okr. Spišská Nová Ves).
Jeho prvou inšpiráciou na maľovanie bol kaštieľ v rodnej obci Jamník a od začiatku svojej tvorby maľuje výhradne olejom. Tematicky sa zameriava na prírodné scenérie, kde sa objavujú aj figurálne postavy, čo im dodáva život.
Často zobrazuje aj zátišia, či architektonické objekty, ktoré patria medzi klenoty regiónu Spiš ako Spišský hrad, renesančná zvonica v Spišskej Sobote a ďalšie. Najviac ho zaujala príroda Spiša, Tatry, Slovenský raj, oblasť Dunajca, historická architektúra spišských miest. Obrazy maľuje pre radosť vo svojom domácom ateliéri. V jeho vývoji zohral dôležitú úlohu Marián Hannel, ktorý ho usmernil kľúčovými pojmami: harmónia, inšpirácia, kompozícia a stálosť. Dnes sú tieto slová charakteristickou črtou jeho diel, ktoré sú typické aj svojou snovosťou, baladickosťou a nezameniteľným rukopisom autora. Často využíva zemité farby v kombinácii s variáciami kobaltovej modrej.
E. Farkašovský uviedol: „Od útleho detstva som rád maľoval a priťahovali ma farby. Aj preto som sa rozhodol vyučiť za maliara natierača. Maľovanie mi prináša dobrú náladu, pri maľovaní zabudnem na to, s kým som sa pohádal a získavam z neho energiu.“
Autor sa dostal až na celoslovenskú výstavu neprofesionálnych výtvarníkov, ktorá sa každoročne uskutočňuje v Trenčíne. Za svoju prácu získal viacero ocenení v súťažiach neprofesionálnych výtvarníkov. Výstava diel, ktoré predstavujú prierez jeho tvorbou, je otvorená do 3. novembra 2019.