Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 18. 4. 2024 | meniny má Valér

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

POPRADSKÉ SGRAFITO

NAPÍSALI STE NÁM

S veľkým záujmom sledujem informácie o jedinečnom zreštaurovaní sgrafita „Vzdelanie“ na budove terajšieho Gymnázia na Ul. Dominika Tatarku v Poprade, ktoré bolo založené k 1. septembru 1980. Jeho zakladateľom a aj prvým riaditeľom bol PhDr. Štefan Kovalčík. Od toho roku má Poprad dve gymnázia, tzv. staré na Kukučínovej ul. a nové na Ul. Dominika Tatarku.
Pre zaujímavosť uvádzam, že do roku 1953 v okresnom meste Poprad nebolo gymnázium. Najbližšie gymnáziá boli v Kežmarku, Levoči a Spišskej Novej Vsi.
0d školského roku 1953/1954 vznikali vo všetkých okresných a väčších mestách podľa zákona 31/1953 jedenásťročné stredné školy (JSŠ). Bola to jednotná všeobecnovzdelávacia škola pre deti a mládež od šiesteho do sedemnásteho roku. Jej vnútorným členením bolo 5+3+3 a v JSŠ boli 1. – 8. ročník povinný a 9. – 11. ročník výberový, ktorý končil maturitou. V ostatných mestách a obciach vznikali osemročné stredné školy (OSŠ) s 1.–8. ročníkom a v malých obciach národné školy (NŠ) s potrebným počtom tried 1.-5. ročníka, podľa počtu žiakov.
JSŠ v Poprade bola umiestnená v budove OSŠ na Leninovom nábr. (Nábrežie Jána Pavla II.). Škola mala k 1. septembru 1953 1. – 8. ročník a dve triedy 9. a 10. ročníka so 110 žiakmi. Prvých 36 žiakov maturovalo v školskom roku 1954/1955. V ďalších rokoch sa počet žiakov a tried prudko rozširoval na úkor žiakov 1.- 8. ročníka. K 1. septembru 1960 nastala reorganizácia JSŠ a zmenila sa na Strednú všeobecnovzdelávaciu školu (SVŠ). Z pôvodnej JSŠ vznikli dve školy: ZDŠ Poprad, Leninovo nábr. a SVŠ Poprad, Leninovo nábr. so samostatnými riaditeľstvami. Keďže počet žiakov v našom meste prudko vzrastal, bolo potrebné budovať ďalšie školy.
Mesto Poprad do roku 1956 nevlastnilo žiadnu budovu školy. Prvá budova školy bola vybudovaná zo štátnych finančných prostriedkov a bola to Osemročná stredná škola vtedy na Marxovej ul., teraz na Francisciho ul. V septembri 1961 bola nová budova ZDŠ odovzdaná vo Veľkej a v Matejovciach. V 1963 roku boli dané do užívania novovybudované ZDŠ Leninovo nábr. a ZDŠ na Ul. 28. januára. Mesto budovalo nové sídliská a bolo potrebné v rámci komplexnej vybavenosti budovať ďalšie školy: 1965 ZDŠ na Fučíkovej ul., 1968 ZDŠ na Ul. 29. augusta, 1973 ZDŠ Komenského ul., 1975 ZDŠ Pionierska ul. a ZDŠ Vagonárska ul., 1979 ZDŠ Dostojevského ul., 1982 ZDŠ Tajovského ul., 1985 ZDŠ Letná ul. a 1989 ZDŠ Jarná ul. Môžem konštatovať, že k 1. septembru 1989 bolo v Poprade štátom vybudovaných 12 ZDŠ a navštevovalo ich 11 tisíc žiakov 1. – 9. ročníka nášho mesta. Dnes je to okolo 4 500 žiakov z Popradu a blízkeho okolia.
Gymnaziálne štúdium v dnešnom chápaní začalo svoju činnosť 1. septembra 1969. Okrem dvoch gymnázií vznikali aj ďalšie stredné školy: 1963 Stredná priemyselná škola strojnícka Poprad, 1963 Stredná zdravotnícka škola v Poprade, 1965 Jazyková škola v Poprade a prvou strednou školou na území mesta Poprad je Obchodná akadémia na Murgašovej ul., ktorá bola založená v roku 1939 pod názvom Štátna slovenská obchodná akadémia v Poprade. Okrem toho pri výrobných podnikoch vznikali odborné učilištia. V súčasnosti počty žiakov neustále klesajú a školy sa postupne rušia.
Potešilo ma, že študenti gymnázia so svojou profesorkou zachránili sgrafito a tak boli vedení k tomu, aby sa oboznámili s históriou svojej školy. Niekedy si málo uvedomujeme vývoj a zmeny, ktoré so sebou prináša. Nárast škôl bol naozaj prudký a vzdelanostná úroveň našich žiakov mala vysokú úroveň, napriek tomu, že bolo veľa prekážok, napríklad nedostatok kvalifikovaných učiteľov.
Dnes môžeme byť právom hrdí na to, že máme vo svete veľa vedcov, odborníkov, ktorých mená u nás neregistrujeme, ale často náhodne zistíme, že vyštudovali na Slovensku.

Fabián Gordiak