Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Záchranári oceňovali kolegov

Minulý týždeň v piatok sa v Dome kultúry v Poprade konal 8. ročník najväčšieho záchranárskeho kongresu Rescue Day 2019, kde okrem iného záchranári ocenili aj svojich kolegov a za celoživotnú prácu ich uviedli do Galérie cti.
Záchranársky tím sa v Galérii cti tento rok rozrástol o štyri mená, ktoré si túto poctu zaslúžili. „Všetci záchranári mohli do konca roka posielať svoje nominácie na internetových stránkach Slovenskej komory zdravotníckych záchranárov. Odborná komisia nakoniec vyberala troch do finále a jedného laureáta do kategórie in memoriam. Všetko sú to ľudia, ktorí celý svoj život venovali práci záchranára. Je obdivuhodné, že v tak náročnom povolaní vydržali toľké roky,“ uviedol František Majerský z OZ Záchrana.
Do Galérie cti bola uvedená Ružena Rázgová, ktorá práci záchranára venovala 28 rokov. „Táto nominácia ma prekvapila. Teší ma, že niekto vzdal hold mojej 28-ročnej práci. Mala som vždy mladých kolegov, ktorí mi pomáhali prekonávať rôzne prekážky. Budú mi všetci veľmi chýbať. Začínajúcim záchranárom chcem odkázať, aby vydržali. Tá správna odmena určite príde,“ povedala. Oceneným bol aj Viliam Polyák z Košickej záchranky. „Počas mojej práce som zažil veľa pekných chvíľ a to smutné som už vymazal. Pre mňa bol najkrajší moment, keď som sa k rýchlej záchrannej službe vôbec dostal. Nebolo to jednoduché. Doba sa mení a veľa mladých záchranárov dlho pri tejto práci nevydrží,“ zdôraznil. Ocenenie si prevzal aj Peter Dovjak z Kežmarku, ktorý dlhé roky pracoval aj v popradskej záchrannej službe. „Najkrajšia na našej práci je záchrana ľudského života. Kedysi to však nebolo jednoduché. Všetko sme robili svojpomocne. Zháňali sme dokonca nové autá, ktoré sme aj sami upravovali. Podstata tohto povolania však stále ostáva, je to poslanie na celý život. Dnes prichádzajú mladí záchranári, ktorí dlho v tejto práci nevydržia. Je to tým, že nevedia relaxovať. To je dôležité. Ja som vždy relaxoval pri športe,“ prezradil.
Do Galérie cti in memoriam organizátori uviedli mladého záchranára Miroslava Humaja, ktorý v roku 2017 skonal po ťažkej chorobe. Cenu za tohto rodáka z Bojíc, ktorý pracoval v Košickej záchranke, prevzala jeho manželka Eva Havlíková - tiež záchranárka. „Cítim sa nesmierne poctená, že môj manžel, ktorý sa obetavo venoval záchrane ľudských životov, bol uvedený do Galérie cti v úžasnej spoločnosti ľudí. Ďakujem všetkým, že si ho takto uctili. Všetkým záchranárom prajem, aby do svojej práce vkladali srdce, pretože anjel strážny bez srdca je iba polovičným anjelom,“ uzavrela.