Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je piatok, 19. 4. 2024 | meniny má Jela

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Ťažili menej, zalesňovali dosť

V informatívnej správe o hospodárení obchodnej spoločnosti so 100-percentnou účasťou mesta Mestské lesy Poprad za rok 2018, prednesenej na septembrovom zasadaní mestského zastupiteľstva konateľ Róbert Dula zhrnul, že spoločnosť spravuje lesné pozemky mesta Poprad s výmerou takmer 839 ha a poľnohospodársku pôdu s výmerou 15,9 ha v katastrálnych územiach Poprad, Veľká, Sp. Bystré, Hranovnica, Stráže, Matejovce, Gerlachov.
V roku 2018 sa v Mestských lesoch Poprad vyťažilo 4 642 m3 dreva, prevažne z dôvodu spracovania vetrovej a kôrovcovej kalamity. Zalesnenie holín vzniknutých po ťažbe a doplnenie strát na zalesnení z minulých rokov bolo realizované na výmere 12,8 ha s počtom 55 100 sadeníc drevín smrekovec opadavý, borovica lesná, buk lesný, jedľa biela, jelša lepkavá. Ochrana mladých lesných kultúr proti burine bola vykonaná na výmere 95,63 ha, proti zveri na výmere 92,7 ha a prerezávky na ploche 26,96 ha. V roku 2018 sa zrealizovala oprava pláne lesnej cesty Preslop po prívalových dažďoch, ďalej spoločnosť požiadala mestské zastupiteľstvo o kapitálovú dotáciu na revitalizáciu lokality Tancuľka v predpokladanej výške 150 tisíc eur. Z dôvodu neukončenia projektov a nepripravenosti stavebného povolenia MsZ schválilo presun finančných prostriedkov na rekonštrukciu lesnej cesty Kvetnica – prestavba. Zrealizovala sa za 100 tisíc eur. MsL však nezabezpečovali len starostlivosť o les, ale aj spravovali prímestské rekreačné lesy mesta Poprad a vytvárali podmienky na ich rozvoj. Zabezpečovali tiež prácu s verejnosťou a školami a aktivity spojené s environmentálnou výchovou a ozeleňovaním životného prostredia.
Po zdanení dosiahla s. r. o. Mestské lesy Poprad zisk takmer 757 eur a putoval do fondu na zveľadenie lesa.