Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Týraní a zneužívaní starší ľudia často nevedia a nemajú si ako pomôcť

Minulý štvrtok sa v priestoroch popradského mestského úradu uskutočnila konferencia na pomoc starším pod záštitou primátora Antona Danka. Zúčastnili sa na nej kompetentní zástupcovia odborov sociálnych služieb, sociálnych zariadení a členovia denných centier z Popradu a okolia.
Denne sa stretávame s vážnymi problémami týrania a zneužívania starších ľudí. Seniori často nevedia a nemajú si ako pomôcť. O.z. Fórum pre pomoc starším poskytuje hlavne osamelým seniorom pomoc v rôznych rizikových situáciách. Táto služba je pre nich veľakrát poslednou šancou na riešenie ich problémov.
Často sa hovorí o týraní detí a žien, starší sú neraz v úzadí. Prezidentka Fóra pre pomoc starším Ľubica Gálisová uviedla: „Najviac sa zaoberáme ochranou obetí domáceho násilia, ale aj prípadov násilia v rôznych zariadeniach. Komunikujeme s inštitúciami – s ministerstvom spravodlivosti, vnútra, sociálnych vecí a dosiahli sme, že sa pripravujú zákony na ochranu seniorov.“
Majú k tomu veľmi dobrý nástroj – bezplatnú senior linku – 0800 172 500. Záujem o túto službu je veľmi veľký a svedčí o tom, že zriadenie linky bolo potrebné. Pri porovnaní s inými službami, táto je rýchla, účinná, adresná a nezostáva len pri poskytnutí rady, ale v komunikácii s ďalšími subjektmi hľadá konkrétne riešenie problému jednotlivca - naliehavých a neodkladných krízových situácií. Vytvorenie telefonickej linky má vplyv na zlepšenie života seniorov, ich lepšiu informovanosť a vymáhanie si vlastných práv, znižovanie chudoby starších a znižovanie počtu exekúcií na dôchodky, ako aj na zlepšovanie spolupráce Fóra s rôznymi organizáciami na Slovensku i v zahraničí.
Na konferencii bola aj komisárka pre osoby so zdravotným postihnutím Zuzana Stavrovská. Uviedla: „Riešime veľa podnetov, ktoré sa týkajú zlého zaobchádzania so seniormi v rodinách aj v zariadeniach sociálnych služieb. Najčastejšími formami sú: neposkytnutie pomoci, podvýživa z nevyhovujúcej stravy, nevhodné podávanie stravy - mixovanie rôznych jedál do jednej nepomenovanej kaše, porušovanie ochrany súkromia a intimity pri prebaľovaní, pri umývaní, pri polohovaní na lôžku (častokrát sa to koná pri otvorených dverách bez paravanov), či celkové zľahčovanie starostlivosti.“
V zariadeniach je vhodné pripravovať pre seniorov aj adekvátnu náplň dňa – nácvik pamäti, rehabilitácie, primerané cvičenie. Sú odkázaní sami na seba, ale ťažko si sami zabezpečia program.
„Prešli sme sto zariadení sociálnych služieb, sú medzi také, ktoré sú žiarivým vzorom. Ich služby sú zamerané na individualitu každého klienta, aby len minimálne pociťovali rozdiel medzi domácim prostredím a zariadením. Žiaľ, sú aj zariadenia, kde seniori trpia. Keď to zistíme, ukladáme nápravy, ktoré potom sledujeme a vyhodnocujeme“, dodala Z. Stavrovská.
Doba sa mení, keďže populácia starne, a aj poslanci NR SR sú si vedomí, že je potrebné niečo robiť. Poslankyňa NR SR Soňa Gaborčaková uviedla: „Chýbajú nám fungujúce kontrolné mechanizmy, aby sme vedeli zistiť, či finančné prostriedky na ochranu maloletého, mladistvého alebo starého človeka smerujú tam, kam majú a či v zariadení dostáva to, čo má dostávať. Keďže nefungujú, z médií počúvame prípady, ktoré sú častokrát hrôzostrašné.“
Fórum pre pomoc starším sa problémami seniorov zaoberá dlhodobo a úspešne rieši ťažké prípady týrania, zneužívania a násilia na starších ľuďoch. Vláde i EK predkladá návrhy na riešenie tejto problematiky. Poskytuje poradenstvo a pomoc. Uskutočnil i prieskum, v rámci ktorého 80 percent respondentov potvrdilo, že s týraním a násilím na starších sa stretli osobne, alebo vo svojom okolí.