Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Materská škola vo Veľkej patrí medzi najkrajšie

Minulý týždeň vo štvrtok bola slávnostným prestrihnutím pásky oficiálne otvorená zrekonštruovaná Materská škola na Tranovského ulici vo Veľkej. Na rekonštrukciu sa čakalo dlho, ale výsledok aj podľa vedenia radnice, stojí za to.
Podľa primátora mesta Poprad Antona Dankasa o rekonštrukcii začalo hovoriť už v roku 2012. „Vedeli sme, že táto materská škola bola v najhoršom stave, čo sa týka mesta. Som rád, že sa v roku 2018 konečne začala rekonštrukcia realizovať. Treba povedať, že sa dosť predražila, z pôvodných 780 tisíc na jeden milión štyridsaťtisíc eur. Žiadali sme aj o finančný príspevok zo štátu vo výške 340 tisíc eur, ale prišli sme oň, pretože boli zle vyplnené žiadosti a začalo sa s rekonštrukciou skôr, ako sa malo. Mesto porušilo podmienky a prišli sme o túto nemalú čiastku. Tým pádom musí mesto zaplatiť celú sumu. Priestory sú však v súčasnosti najkrajšie v meste,“ povedal A. Danko a dodal: „Budeme naďalej pokračovať v rekonštrukciách základných i materských škôl, ale všetko závisí od finančných možností. Vieme, že Spojená škola na Letnej ulici sa plánuje zapojiť do veľkého projektu v hodnote asi troch či štyroch miliónov na prestavbu celej školy a my sme prisľúbili, že v prípade úspechu mesto zaplatí DPH, pretože pôjde o jedinečný projekt.“
Vedúca odboru školstva, mládeže a športu MsÚ v Poprade Edita Pilárová tvrdí, že mesto má dlhodobo v materských školách postačujúce kapacity, no ostatnými rekonštrukciami sa komfort ešte viac zvýši. „V pôsobnosti mesta Poprad je dvanásť materských škôl a päť je súkromných. Kapacitné možnosti sú postačujúce. Tejto materskej škole sme vytvorili komfortnejšie podmienky, pretože triedy neboli vyhovujúce. Teraz sú tu spálne a herne osobitne. Na Podtatranskej ulici sme vytvorili prístavbou ďalšie dve triedy a vrátil sa nám aj pavilón na Tajovského ulici po odchode Centra pre rodinu. Kapacita bude po dokončení MŠ na Podtatranskej o 80 detí navýšená a to nám umožní prijímanie aj dvojročných detí do materských škôl,“ vyzdvihla.
Vo Veľkej sa už nových priestorov nemohli dočkať. Po rokoch provizórneho fungovania sa už deti môžu cítiť pohodlnejšie. „Chcem poďakovať mestu Poprad za to, že už môžeme naplno využívať tieto vynovené priestory. Kapacitne sme sa nerozšírili a ostali sme štvortriednou materskou školou. Roky sme však fungovali v provizórnych podmienkach. Teraz už materská škola spĺňa všetky štandardy. Zrekonštruovala sa celá budova, zaviedli sa nové siete, nová kanalizácia a máme aj novú kotolňu. Jedna časť sa prerobila z technických priestorov na triedu a v pristavanej časti je vytvorená štvrtá trieda. Pod ňou sa nachádza jedáleň. Všetky triedy majú svoje vlastné sociálne zariadenia a aj personál môže využívať šatňu na ukladanie osobných vecí. Kapacita materskej školy je 97 detí a my sa roky pohybujeme v počte okolo 95. Počas rekonštrukcie sme fungovali v priestoroch základnej školy, ale vytvorili sme tam také podmienky, aby to deti čo najmenej pociťovali, za čo chcem poďakovať riaditeľovi ZŠ,“ zdôraznila zástupkyňa riaditeľa pre MŠ na Tranovského ulici vo Veľkej Bibiána Repašská.