Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je utorok, 16. 4. 2024 | meniny má Dana, Danica

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Reštaurované kresby Ladislava Mednyánského

V Tatranskej galérii v Poprade otvorili minulý štvrtok výstavu Ladislava Mednyánszkeho (1852 – 1919) – Výber z tvorby. Výstava predstavuje kolekciu nedávno reštaurovaných kresieb tohto umelca zo zbierok Liptovskej galérie P. M. Bohúňa v Liptovskom Mikuláši, a autorove diela zo zbierok Tatranskej galérie v Poprade. Súbor kresieb je doplnený aj niekoľkými olejomaľbami. Výstava je organizovaná pri príležitosti 100. výročia autorovej smrti.
Ladislav Mednyánszky (1852 - 1919) patrí medzi hlavných predstaviteľov stredoeurópskeho maliarstva poslednej tretiny 19. a začiatku 20. storočia. Kresliar, krajinár európskeho významu, stúpenec barbizonskej školy a impresionizmu mal ateliér na parížskom Montmartri, neskôr aj vo Viedni. Umelecké vzdelanie získal v Mníchove a Paríži. S regiónom Vysokých Tatier je silno spätý prostredníctvom kaštieľa v Strážkach, v ktorých prežil väčšiu časť detstva a počas svojho života sa na toto miesto neustále vracal. V Strážkach sa nachádzal aj jeho jediný stály ateliér, ktorý mu nechal postaviť jeho otec nad hospodárskym krídlom v areáli kaštieľa. Podtatranská príroda a okolie kaštieľa patria medzi hlavné motívy Mednyánszkeho diel. Krajinárske maľby sa vyznačujú majstrovským zachytením svetla, ale aj istou melanchóliou a nostalgiou. Na výstave bude premietaný aj 40 minútový životopisný dokumentárny film Mednyánszky režiséra Vladimíra Štrica (2006).
Projekt reštaurovania 43 najpoškodenejších Mednyánszkeho kresieb zo zbierok LGPM v Liptovskom Mikuláši bol realizovaný pod vedením Prof. Borisa Kvasnicu v období rokov 2015 – 2018. Kresby sa nachádzali v rôznom štádiu poškodenia, sú datované do druhej polovice 19. storočia a boli vytvorené rôznymi technikami. Diela nepochádzajú z jednotného autorského celku. Každé z nich je špecifické svojim charakterom, materiálovým zložením, ako aj rozmermi.
Výstava potrvá v TG do 3. novembra 2019.