Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je streda, 24. 4. 2024 | meniny má Juraj

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

MUDr. Beáta Šoltýsová – TOP lekárka na Slovensku v odbore pediatria

Nemocnica Poprad sa zúčastnila už piateho ročníka projektu TOP lekári na Slovensku. Do zoznamu nominovaných, ktorý vznikol na základe nominácií hlavných odborníkov MZ SR, tiež po oslovení štátnych a súkromných nemocníc, ako aj výzvou k medicínskej verejnosti v týždenníku Zdravotnícke noviny, bola v odbore pediatria nominovaná aj primárka Pediatrického oddelenia s JIS Nemocnice Poprad MUDr. Beáta Šoltýsová. Veľkým úspechom pre popradskú nemocnicu bola už úspešná nominácia tejto odborníčky. Zisk najväčšieho počtu hlasov v odbore pediatria je úspechom MUDr. Šoltýsovej i Nemocnice Poprad a jej vysoko kvalifikovaného personálu.
„Nielen samotná súťaž, ale aj jej výsledok a v päťročnej histórii už druhé víťazstvo je dôkazom toho, že naši odborníci patria medzi špičku na Slovensku a Nemocnica Poprad poskytuje napriek tomu, že ide o koncovú všeobecnú nemocnicu, zdravotnícku starostlivosť na skutočne profesionálnej úrovni,” informoval generálny riaditeľ a predseda predstavenstva nemocnice Peter Petruš, ktorý zároveň srdečne zablahoželal MUDr. B. Šoltýsovej k úspechu (na foto).
TOP lekárov na Slovensku vyhlásili počas konferencie Zdravotníckych novín s názvom Slovenské zdravotníctvo 2019. V rámci konferencie odovzdávali ocenenia lekárom, finalistom projektu TOP lekári na Slovensku V. Tento rok odborná verejnosť hlasovala za najlepších odborníkov spomedzi nominovaných lekárov v oblasti geriatrie, gynekológie a pôrodníctva, chirurgie, infektológie, oftalmológie, otorinolaryngológie, pediatrie, rádiológie, urológie a reumatológie.

MUDr. Beáta Šoltýsová,
Pediatrické oddelenie s JIS, Nemocnica Poprad, a. s.

MUDr. Beáta Šoltýsová, sa detským pacientom venuje nepretržite od roku 1982 ako sekundárna lekárka, neskôr lekárka špecialistka, zástupkyňa primára i primárka. Bola prvou lekárkou Dialkorpu pri zakladaní dialýzy v Kežmarku. Ako detská nefrologička a neskôr primárka oddelenia pracuje v Nemocnici Poprad od roku 2008.
Jej dlhoročná spolupracovníčka, neonatologička, MUDr. Anna Antalíková o nej hovorí: „Osobne na nej obdivujem, že dovolí svojmu personálu, aby išiel za svojím snom a ona neúnavne ďalej pomáha v odbornom raste ďalším mladým lekárom. Vo svojej práci pozerá ďaleko dopredu a je nevyčerpateľným zdrojom energie a nápadov pre celé svoje okolie. Dôkazom toho bola aj realizácia filmu, ktorý ukázal postoj skúsených lekárov k práci v obvode ako k skutočnej výzve.“
MUDr. Šoltýsová prikladá veľký význam vo svojej profesnej kariére práve spomínanému filmu Quo Vadis Romale, v ktorom poukázala, zhmotnila a pomenovala problémy detských všeobecných lekárov v obvodoch s väčším počtom pacientov zo skupiny neprispôsobivých obyvateľov. S filmom vystúpila na Česko–slovenskom pediatrickom kongrese, neskôr na niekoľkých ďalších konferenciách, medzinárodná organizácia WHO ju pozvala na odbornú konferenciu do Viedne a na pôde ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny predstavila a diskutovala o možnostiach troch inovatívnych prístupov pri riešení problémov súvisiacich s novorodeneckou úmrtnosťou.
MUDr. Šoltýsovou iniciované inovatívne prístupy sa v praxi osvedčili a dodnes predstavujú jeden z účinných nástrojov poskytovania zdravotnej starostlivosti detským pacientom z marginalizovaných skupín. Jej zanietenie pre poslanie lekára a dosiahnuté výsledky ocenili odborné autority zo Slovenskej lekárskej spoločnosti udelením bronzovej (2006), striebornej (2011) a zlatej (2016) medaily za zásluhy o Slovenskú lekársku spoločnosť.
MUDr. Šoltýsová svoje lekárske skúsenosti a organizačné schopnosti využíva aj na organizovanie mnohých odborných podujatí s cieľom vytvárať priestor pre ďalšie vzdelávanie odborných pracovníkov v zdravotníctve medziiným medzinárodnej konferencie Popradské lekárske dni, Kežmarské lekárske dni, Kazuistika Tatry. Je zároveň konateľkou Ceny života, o.z., ktoré pôsobilo pri detskom oddelení kežmarskej nemocnice, od roku 2009 pôsobí ďalej pri Pediatrickom oddelení s JIS Nemocnice Poprad a vzniklo s cieľom podpory vzdelávania zdravotníckeho personálu a pomoci pri nákupe a zabezpečení prístrojového vybavenia spomínaného oddelenia.