Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je sobota, 20. 4. 2024 | meniny má Marcel

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Namiesto prasknutého zvona už zvoní nový

Vo zvonici vedľa rímskokatolíckeho Kostola sv. Juraja v Spišskej Sobote od utorka minulého týždňa visí zbrusu nový zvon. Nahradil najmenší z trojice zvonov, ktoré oddávna zvonia v sobotskej kampanile. Tá patrí medzi dvanásť renesančných zvoníc na Slovensku a postavil ju kežmarský majster Ulrich Materer v rokoch 1588-89. Sú v nej veľmi vzácne zvony, z ktorých najstarší pochádza údajne z polovice 14. storočia.
Nový zvon zvoní namiesto prechádzajúceho, ktorý praskol, ale Sobotčania si ho ctia a ponechali ho ako štvrtý vo výšinách zvonice. Veď aj je pamiatkovo chránený – pochádza z obdobia okolo roku 1490. Farár rímskokatolíckej farnosti v Spišskej Sobote Anton Mišek poznamenal, že keby nechali starý zvon zvariť, nemohlo by sa na ňom zvoniť elektricky a nájsť dnes zvonára, ktorý by zvonil ručne, je už ťažké. Preto nastal čas na nový zvon, ktorý posvätili na začiatku septembra. Minulý utorok po vytiahnutí žeriavom a inštalovaní do zvonice zazvonil po prvýkrát. Na Sobotskom námestí sa sústredilo viacero miestnych občanov aj zvedavých turistov. Veď vidieť, ako lesknúci sa kalich zvona stúpa dohora, nie je každodenná vec. A. Mišek povedal: „Tento malý zvon sme „dopasovali“ k veľkému a strednému. Nesie nápis Panna Mária ružencová, oroduj za nás! Čiže je to Mariánsky zvon alebo zvon Panny Márie. Bol uliaty v zvonolejárskej dielni v poľskej Přemyszli, kde sme ho objednali v marci tohto roka a na jeho výrobu sa poskladali miestni farníci. Celková suma dosiahla 12 800 eur. Najviac sa finančne podieľalo Ružencové bratstvo farnosti Spišská Sobota.“ Všetky tri zvony sú už na elektrický pohon, väčší a stredný naň dali prerobiť vlani v októbri. „Nový zvon pre farnosť Spišská Sobota váži 580 kg. Robíme aj oveľa väčšie i menšie zvony, nielen v Poľsku, kde má naša firma štyridsaťročnú tradíciu, ale deväť rokov odlievame zvony aj pre rôzne slovenské farnosti,“ uviedol Lukasz Foja zo zvonolejárskej poľskej dielne.
Hlahol zvonov oznamuje najdôležitejšie hodiny dňa, zvoláva na sväté omše, ozýva sa pri slávnostných príležitostiach. Nech teda nový zvon ohlasuje len tie najkrajšie udalosti…