Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Popradské kultúrne leto bolo mimoriadne úspešné

Popradské kultúrne leto (PKL) vystriedala Popradská hudobná jeseň (PHJ). Za letom sa ohliadla a urobila záverečnú bodku vedúca oddelenia kultúry MsÚ Ivana Piataková: „PKL bolo v tomto roku mimoriadne úspešné. Návštevnosť činila približne 80 tisíc návštevníkov, čo je v porovnaní s rokom 2018 stopercentný nárast. Je to hlavne vďaka zmene dramaturgie PKL, keďže sme stavili na inováciu a nová koncepcia spočívala v tom, že programy boli sedem dní v týždni. Počas PKL sa uskutočnilo 108 vystúpení, pri ktorých sa prezentovalo 95 zoskupení zo Slovenska a z desiatich zahraničných krajín. Spolu vystúpilo približne tisíc účinkujúcich.“
Popradskému kultúrnemu letu prialo tohto roku aj počasie, iba štyri vystúpenia museli byť presunuté do interiérov kvôli dažďu. I. Piataková konštatovala, že jednoznačne najväčší úspech mali revivalové koncerty (na foto Kiss Forever band) a určite dostanú priestor aj na budúci rok. Už teraz pre PKL 2020 pripravujú ďalšie novinky.
PKL naznačilo, že kapacita medzikostolia je často nepostačujúca pre množstvo divákov a zišlo by sa väčšie priestranstvo. Primátor Popradu Anton Danko povedal: „Popradské kultúrne leto nám ukázalo, že ľudia majú záujem chodiť na námestie, pokiaľ ich oslovíme so zaujímavým programom. Takže na budúci rok budeme v nastúpenom trende pokračovať a pripravujeme aj nejaké novinky. Prezradím možno len jednu – jeden deň chceme venovať folklóru. Čo sa týka priestoru, tak najmä spomínané revivalové utorky potvrdili, že je už malý. Preto pri rekonštrukcii námestia plánujeme vytvoriť plochu na kultúrne podujatia na inom území – blízko fontány, kde by vznikol úplne nový priestor pre približne 5 tisíc ľudí.“ Poslancom už projektanti predstavili štúdiu rekonštrukcie námestia. „Sú dva hlavné body, ktoré sa musia rozhodnúť v mestskom zastupiteľstve – či vôbec ideme do rekonštrukcie a keď ideme, tak ako ju budeme financovať, pretože by si vyžadovala úver,“ vyjadril sa A. Danko.
Za letom nastúpila jeseň. Otvárací koncert PHJ sa konal včera v popradskej Konkatedrále Sedembolestnej Panny Márie. Najbližšie sa 9. októbra uskutoční koncert historickej hudby na dobových nástrojoch v Kostole sv. Egídia. Je súčasťou XXIV. ročníka medzinárodného festivalu Musica Nobilis. V tomto mesiaci si budú môcť priaznivci hudby ešte vypočuť 17. októbra koncert husľového orchestra Terezy a jej hostí a 23. októbra vokálnej kapely For you. V novembri sa môžu tešiť na X. ročník medzinárodnej akordeónovej súťaže, koncert akordeónových talentov, dánskeho akordeonistu Bjarke Mogensen a koncert víťazov.