Noviny Poprad č. 49 - 50 zo dňa 18. 12. 2019, ročník XXX

Dnes je štvrtok, 25. 4. 2024 | meniny má Marek

Noviny Poprad

V aktuálnom čísle:

V poslednom vydaní novín Poprad, ktoré vychádza v stredu 18. decembra 2019, si môžete prečítať:

* Aký bude rozpočet na budúci rok?

* Za koľko predá mesto kasárne?

* Priplatíme si za dane?

* Na čo radnica využije úver?

* Ako bolo na jarmoku?

* Komu urobilo mesto Vianoce o čosi skôr?

* Aké vianočné inšpirácie ponúkli študenti?

* Koľko rokov uplynie na Štedrý deň od narodenia Augustína Szásza?

* Ako trávi Vianoce cestovateľ Marek Slobodník?

* Komu pomáhali záchranári tentokrát?

* Kto je v Jedenástke roka 6. ligy PFZ? a ďalšie.

V tomto vydaní nájdete aj rozpis bohoslužieb v popradských chrámoch počas vianočných a novoročných sviatkov, ale aj horoskop na rok 2020!

V novinách Poprad nájdete aj Spoločenskú kroniku, pozvánky na kultúrne a športové podujatia a ďalšie.

Noviny Poprad v podobe vianočného dvojčísla dostanete kúpiť v novinových stánkoch a vybraných predajniach potravín tentokrát za 0,60 eur.

POZOR!!!! Všetko popradské poruke - v novom roku aj vo vašej schránke!!! Šťastné a veselé želá redakcia novín Poprad...

Dobrovoľní hasiči v Spišskej Sobote dostali nové auto

Dobrovoľný hasičský zbor v Spišskej Sobote si tohto roku pripomína 140. výročie svojho založenia a 95. výročie vzniku Okresnej hasičskej jednoty. Minulú sobotu sa konalo zasadnutie valného zhromaždenia členov DHZ. Dobrovoľní hasiči pri tejto príležitosti dostali od Ministerstva vnútra SR (MV SR) nové hasičské auto. Okrem Spišskej Soboty získali nové hasičské vozidlá aj dobrovoľní hasiči zo Spišského Štiavnika, z Hozelca, z Vernára a z Hranovnice. Na Slovensku zatiaľ takouto cestou odovzdali tisíc áut.
Prezident Dobrovoľnej požiarnej ochrany SR Pavol Ceľuch uviedol: „Ľahšie sa mi dýcha, keď viem, že v hasičskej zbrojnici stojí auto, ktoré je kedykoľvek pripravené k výjazdom. Pred 10-timi rokmi sme my, hasiči na Slovensku mali Avie a sem tam nejakú Tatru v dezolátnom stave. Vozový park sa vylepšuje, rovnako ako aj súčinnosť dobrovoľníkov pri profesionáloch.“ Profesionálni hasiči nachádzajú veľkú oporu a pomoc vo svojich kolegoch - dobrovoľných hasičoch pri živelných pohromách, pri lesných požiaroch, pri povodniach.
Riaditeľ OR HaZZ v Poprade Ondrej Šproch uviedol: „Máme dobré skúsenosti s dobrovoľnými hasičmi zo Spišského Bystrého, z Kravian, z Vikartoviec. Keď potrebujeme pomoc pri dlhotrvajúcich požiaroch, môžeme sa na nich spoľahnúť. Veľmi nám pomohli v roku 2007, keď horelo v Slovenskom raji. Potrebovali sme veľa vody na dopĺňanie cisterien a oni pri vodnom zdroji vybudovali stanovištia s motorovými striekačkami a čerpadlami a dopĺňali naše autá. Tohto roku pridali ruku k dielu, keď sme hasili lesný požiar v Kravanoch a v Tatrách pod Cestou slobody. Je to naša práca, pre nich je to niečo navyše.“
Všetky aktívne zbory v rámci plošného rozmiestnenia síl a prostriedkov dostávajú od MV SR potrebné technické vybavenie. Prezident Hasičského a záchranného zboru SR Pavol Nereča povedal: „Dobrovoľní hasiči sú nápomocní hlavne tou masou ľudí, ktorou disponujú. My im poskytujeme prostriedky na nákup základnej techniky pre ich činnosť. Z najčerstvenjších dotácií si môžu zrekonštrukovať hasičské zbrojnice.“
Predseda DHZ v Spišskej Sobote Ján Žabka uzavrel: „Máme 112 aktívnych členov a osemnásť vyškolených v záchrannom systéme. Nie je dobrý ten hasičský zbor, ktorý má časté výjazdy. Dobrovoľníci by mali robiť hlav- (Dokončenie zo str. 1) ne osvetovú a preventívnu činnosť.“ Poďakoval všetkým členom DHZ, súčasným aj minulým, ktorí pomáhajú pokračovať v tradícii hasičstva a teší ho, že v Spišskej Sobote sa hasičskému športu venujú aj v miestnej základnej škole. Zadosťučinenie cíti i za tohtoročné mimoriadne úspechy spišskosobotských hasičov v Podtatranskej, ale takisto vo Východoslovenskej hasičskej lige.
V nedeľu oslavy pokračovali slávnostnou svätou omšou, posvätením sochy svätého Floriána – patróna hasičov i novej hasičskej zástavy a budovy zrekonštruovanej hasičskej zbrojnice v Sp. Sobote. Sú na nej pamätné tabule k výročiam, ako aj na pamiatku zakladateľa OHJ založenej 14. 3. 1924 v Sp. Sobote a jej prvého predsedu Róberta Oravca (1881 – 1952) a tabuľa s poďakovaním všetkým členom DHZ, ktorí vlastnými silami pracovali na rekonštrukcii budovy zbrojnice.